Sanjay Newaskar

Sanjay Newaskar Designs LLP.

B-104, Sneh Ganga, Next to Vega centre,
Shankar Sheth Road, Swargate, Pune - 411037
020 - 24448444, 40031312/16/24
www.sanjaynewaskar.in

sanjaynewaskarr@gmail.com

 

  • images/projects/large/1159_L1.jpg

     

  • images/projects/large/1159_L2.jpg

     

  • images/projects/large/1159_L3.jpg

     

  • images/projects/large/1159_L4.jpg

     

  • images/projects/large/1159_L5.jpg

     

  • images/projects/large/1159_L6.jpg

     

  • images/projects/large/1159_L7.jpg

     

  • images/projects/large/1159_L8.jpg

     

  • images/projects/large/1159_L9.jpg

     

Relooking the Residence

A young couple with their mother reside in this large 1800 sq. foot apartment. They wanted a complete overhaul, a totally new look and feel to their existing home. They appointed Sanjay Newaskar and his to redesign their home.

The brief to the designer was, a modern and open layout, a dedicated space for a home theatre.

The house plan had some very odd angles. The design team began with dismantling the entire layout of the house which had a center opening with a left side angular, a middle part that was square and another right side of the residence was also angular.

The new layout was done with angular shapes and divided into two angular parts. According to this concept some basic changes in layouts was done like some walls were relocated, columns were juxtaposed in same angular shape, even dinning table, false ceiling, partitions and furniture were placed at angles which flowed from one to the other.

The entrance to the house is in the centre and it opens into the living room. The living, dining and kitchen are all in this center area while the other private areas are spread beyond.

The careful reorganization of spaces is meant to keep privacy as well as an openness of spaces. Its an L type design with a divider unit between living and kitchen which is made of reflective surfaces such as mirrors to create a subtle reflection of ebony veneer and lights.

In living area there are wall to wall openings ably assisted by the running balcony which provides the light and ventilation. It also make the space bigger than the actual. The false ceiling also follows the same patterns in different levels with the help of ebony veneer.

Kitchen and dinning areas open into each other. The kitchen has two platforms. One for cooking and the other for serving. Black granite for kitchen top and satwario Italian marble for cladding trolleys and other furniture finish with white color lamination ,angled columns in satwario marble.

Dinning area designed in between the walls and columns angled with one side white lamination and the other a veneer with reflective mirror with bright red color chairs. The mandir is in complete marble and can be seen from the dinning area passage.

Guest bedroom entrance has sliding door and follows the same angles.

Mirror clad wardrobe, the different sized panels used for the bedhead all add drama to this bedroom which belongs to the client’s mother.

The bathroom door is hidden. The soft colors and the luxury furnishings create a soothing ambience for the bedroom.

Sofa seating arrangement exists at 2 different levels with center tables and a red revolving chair which becomes the focal point of this room. The living area adjoins common areas of kitchen, utility, dining, Mandir area, powder toilet, home theater. The guest bedroom and a second seating area with a sofa seating, TV unit, master bedroom with a huge walkin wardrobe and mother’s room compose the entire unit .

Color pallete & materials

The complete residence has been treated in one single color with just one color addition in all rooms in order to break the monotony (or to enhance). Some form of red color was used for this.

The flooring is in stone and Alaska grey Italian marble is the material used. For the kitchen a black granite (kitchen otta) for cladding and Satwario Italian marble (toilet and kitchen walls)

The specially created home theater has a disctinct wood floor cladding graciously covered with a rock wool carpet. All the furniture has an ebony veneer and white color lamination. The walls have been given a Royal touch water base paint.

The false ceiling has a plaster of Paris embedding and an ebony veneer. All the upholstery is of cotton and linen. Added picture frames of artificial tress and grass are used for the wall décor.

The terrace has a black calibrated granite flooring with white Indian marble gathered stone on the walls.

The master bedroom has a spacious walkin wardrobe and bathroom. At the entrance is located a powder room designed in Statuario Marble. Large glass windows allows in plenty of natural light thus making the space bright.

Home theater has space for four people. The flooring is wooden and the walls are acoustically treated with the help of carpet. The seatings are imported recliner chairs.


About designers
Designers Sanjay & Mansi Newaskar, have been practicing interior design for around 2 decades and have many projects in their portfolio. Sanjay also enjoys teaching and has been a Jury to many a Award function.